top of page
Writer's pictureMariëlle Verbaas

Wat moet je regelen na een overlijden?

Als een dierbare overlijdt kan er veel op je afkomen. Naast een periode van rouw, breekt er ook een tijd aan waarin praktische en financiële zaken geregeld moeten worden.

De bijbehorende administratieve afwikkeling kan een lastige taak zijn. Mariëlle Verbaas adviseert vanuit haar werk als uitvaartverzorger en haar verleden in de financiële dienstverlening regelmatig nabestaanden over de mogelijkheden.


Met deze checklist voor na de uitvaart weet je exact wat er direct geregeld moet worden:

Bankzaken regelen na overlijden


Neem contact op met de bank om het overlijden te melden. Zij helpen je om de rekening(en) vrij te geven en adviseren je over de verdere afhandeling. Wil je weten of de overledene nog meer rekeningen op zijn of haar naam had staan? Informeer dan bij de Nederlandse Verenigingen van Banken.

Verklaring van erfrecht aanvragen


Neem contact op met de notaris om een verklaring van erfrecht te ontvangen. In deze verklaring staat vermeld of er een testament opgesteld is. De verklaring van erfrecht is doorgaans noodzakelijk om toegang te krijgen tot rekeningen en andere belangrijke documenten.

Verzekeringen opzeggen


Indien uw dierbare een assurantieadviseur had, neem daar dan contact mee op voor het afhandelen van de verzekeringen. Had de overledene alles zelf geregeld? Bekijk dan de administratie of de bankafschriften en meld het overlijden bij de desbetreffende verzekeringskantoren.

Abonnementen opzeggen


Ook lopende abonnementen kunt u vinden in de bankafschriften of administratie. Zet deze stop. Vergeet niet om ook afschriften van creditcards en online betaalaccounts te bekijken.

Automatische incasso’s stopzetten


Bekijk welke automatische incasso’s uitgevoerd worden via de bankrekening. Maak ook afspraken met incasso’s die nog niet direct stopgezet kunnen worden, zoals gas, water en licht.

Auto overschrijven


Was de overledene in het bezit van een auto of meerdere auto’s? Schrijf binnen 5 weken na het overlijden het kentekenbewijs over. Dit is wettelijk verplicht.

Informeer de werkgever officieel


Aangezien de werkgever verplicht is nog een bedrag gelijk aan een maandsalaris uit te keren als tegemoetkoming, is het noodzakelijk om het overlijden ook officieel te melden bij de werkgever.

Pensioen uitkeren


Meld het overlijden aan de verzekeraar waar pensioen opgebouwd werd. Zij kunnen je informeren over de verdere afwikkeling.

Huurwoning opzeggen of overschrijven


Als er niemand meer woonachtig is in de huurwoning, zeg deze dan zo snel mogelijk op. Ga in gesprek met de verhuurder over het termijn. Blijft er nog iemand wonen in de huurwoning? Controleer dan of het huurcontract ook op de naam van de andere inwonende staat.

Hypotheek


Neem contact op met de hypotheekverstrekker om het overlijden te melden. Vind je het lastig om te bedenken wat er moet gebeuren met de koopwoning? Neem dan contact op met de notaris voor meer informatie en advies.

Door alles zorgvuldig op een rijtje te zetten en je goed te laten informeren door de desbetreffende partijen weet je dat je op de juiste manier handelt. Ook zijn er speciale instanties waar je terecht kan met al je vragen. De uitvaartverzorger kan ook adviseren over deze instanties.

bottom of page