top of page
  • Writer's pictureMariëlle Verbaas

Kinderen betrekken bij het afscheid

Kinderen begrijpen veel meer dan wij denken en hebben behoefte aan duidelijkheid. Door met ze in gesprek te gaan en ze uit te leggen wat er gebeurt, voelen zij zich onderdeel van het geheel.


Kinderen begrijpen veel meer dan wij denken en hebben behoefte aan duidelijkheid. Door met ze in gesprek te gaan en ze uit te leggen wat er gebeurt, voelen zij zich onderdeel van het geheel. En dat draagt zeker bij aan het rouwproces! Mariëlle Verbaas komt dagelijks in aanraking met kinderen in rouw. In deze blog beschrijft zij hoe je kinderen kunt betrekken bij het afscheid van een dierbare.

Hoe vertel je een kind dat iemand overleden is?


Vaak voelt een kind al aan dat er iets aan de hand is. Wacht daarom niet te lang met het overbrengen van de verdrietige boodschap. Soms zeg je het zelf voor het eerst hardop en hoor je jezelf de woorden uitspreken. Dat kan pijnlijk zijn. Als je bang bent dat emoties de overhand nemen, vraag dan of iemand die dichtbij staat ook bij het gesprek wil zijn. Die kan het indien nodig overnemen. Breng het kort en duidelijk en geef ook aan dat ze altijd over hun gevoel mogen praten. Wijs ze daar op een later moment nog een keer op en blijf vertellen wat er gaat gebeuren.

Je kind meenemen naar de overledene


Wil je samen met je kind kijken naar de overledene? Bereid het kind dan goed voor. Schets de situatie van tevoren en vertel duidelijk wat jullie gaan doen en zien. Haal samen mooie herinneringen op en geef het kind de ruimte om vragen te stellen. Blijf weer duidelijk over de dood. Het is onomkeerbaar en het helpt een kind om dat te weten, maar vertel ook dat je de mooie momenten in je hart bewaart.

Neem je je kind mee naar de uitvaart?


Jij kent je kind het beste. Als een kind mee wil naar de uitvaart, moedig dat dan aan. Het geeft ze het gevoel dat ze erbij horen. Zij hebben ook van de overleden persoon gehouden en verdienen ook een afscheidsmoment. Tijdens het afscheid kan een kind ook bijdragen aan de dienst, door bijvoorbeeld een kaarsje aan te steken of een gedicht voor te lezen. Vinden ze dat laatste te spannend, maar willen ze wel iets doen? Neem dan een filmpje op wat altijd afgespeeld kan worden. Het is dus goed om een kind te betrekken bij een uitvaart. Zeker als het kind daar behoefte aan heeft, maar probeer ook na de dienst aandacht te blijven besteden aan het gevoel van je kind. Vraag er nog eens naar en geef ze altijd de ruimte om te praten.

bottom of page