top of page
  • Writer's pictureMariëlle Verbaas

Wat zet je in een rouwkaart?

Een onderdeel van de organisatie van een uitvaart is het samenstellen van de rouwkaart, ook wel rouwbrief genoemd. Maar wat zet je in een rouwkaart? Welke tekst of afbeelding gebruik je en wat is de juiste opbouw?

In deze blog neemt Mariëlle Verbaas je stap voor stap mee in de opbouw van een rouwkaart.


Wat is een rouwkaart?


Vroeger was een rouwkaart een officieel bericht van overlijden. Het werd verstuurd naar familie en bekenden van de overledene. Naast de berichtgeving was het tevens een uitnodiging voor de uitvaart. De rouwkaart was standaard voorzien van tekst en een zwarte of grijze rouwrand.

Door het digitale tijdperk waar wij nu in leven is een overlijden doorgaans al bekend voordat iemand de kaart ontvangt. Ook de vormgeving is veranderd de laatste jaren. De rouwrand wordt bijna niet meer gebruikt en door een foto of een mooie afbeelding toe te voegen, wordt de kaart steeds persoonlijker gemaakt. Een opkomende trend is een digitale rouwkaart. Deze wordt dan in een PDF of JPG-bestand aangeleverd en kan vervolgens online verstuurd en gedeeld worden.

Wat staat er in een rouwkaart?

  • Een mooie spreuk, songtekst of een gedicht

  • Korte tekst met kennisgeving van overlijden

  • Volledige naam van de overledene met eventuele roepnaam, burgerlijke staat en onderscheidingen

  • Leeftijdsvermelding, geboortedatum en overlijdensdatum

  • Namen van familieleden

  • Correspondentieadres

  • Datum en tijd van de uitvaart/condoleance

  • Verzoek wel/geen bloemen en bezoek

  • Eventuele foto of afbeelding


Welke teksten en afbeeldingen kun je gebruiken?


Bij een verwacht overlijden is de rouwkaart soms vooraf al samengesteld door de overledene. Dit geeft rust voor nabestaanden, omdat zij er zeker van zijn dat de tekst en opmaak passend is. Na het overlijden voegen wij de datum van overlijden van de uitvaart en eventuele condoleance toe.

Was er nog niets besproken of gaat het om een onverwacht overlijden? Dan kan de uitvaartleider adviseren door middel van standaard voorbeeldteksten. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf een tekst te schrijven, dat maakt de kaart nog persoonlijker!

Bij de samenstelling van de aanheftekst wordt er altijd rekening gehouden met geloofsovertuiging en de oorzaak van overlijden.


5 voorbeelden van aanhefteksten voor een rouwkaart

  1. Met diepe droefheid, maar ook dankbaar voor alles wat hij/zij voor ons heeft betekend, geven wij u kennis dat van ons is heengegaan

  2. Bedroefd om het verlies, maar dankbaar voor wat hij/zij voor ons heeft betekend heeft, geven wij u kennis dat onverwacht uit ons midden is weggenomen

  3. Met verdriet, maar dankbaar dat hij/zij ondanks alle pijn tot het einde zichzelf kon blijven, geven wij u kennis dat is overleden

  4. Diep bedroefd geven wij u kennis dat na een noodlottig ongeval van ons is heengegaan

  5. In alle rust is van ons heengegaan


Door de rouwkaart te voorzien van een foto of afbeelding wordt het een persoonlijk geheel. Denk aan een portretfoto of een afbeelding van een woonplaats of een typerende hobby van de overledene.

Op het gebied van rouwdrukwerk is er veel mogelijk. Door in gesprek te gaan met de uitvaartleider, wordt de rouwkaart altijd naar wens samengesteld.



bottom of page