Natuurbegraven is een steeds populairder wordende vorm van begraven in Nederland. Waarom eigenlijk? En wat is het precies? Wat zijn de voordelen en de nadelen van natuurbegraven en de belangrijkste verschillen met traditioneel begraven? In deze blog geef ik antwoord op deze vragen.
Wat is natuurbegraven?
Natuurbegraven is begraven op een natuurbegraafplaats. Dit is een natuurgebied waar begraven in de natuur mogelijk is. Bescherming, behoud en beheer van de natuur speelt hier de hoofdrol. Op een natuurbegraafplaats kun je een natuurgraf kopen dat altijd onderdeel van de natuur zal blijven. De plek die je kiest blijft voor altijd jouw plek.
Ook in Zuid-Holland zijn er natuurbegraafplaatsen. Zo vind je er de natuurbegraafplaatsen Zomerlanden in Heinenoord en IJsselhof in Gouda. Begraafplaats Hofwijk in Rotterdam kent een natuurgedeelte. De natuurgraven op IJsselhof en Hofwijk zijn niet eeuwigdurend. In 2025 wordt er gestart met de aanleg van een natuurbegraafplaats in Hoek van Holland.

Natuurbegraven: kenmerken en verschillen
Er zijn diverse verschillen tussen natuurbegraven en traditioneel begraven op bijvoorbeeld een gemeentelijke begraafplaats.
Een natuurgraf op een natuurbegraafplaats heeft eeuwigdurende grafrechten. Dit betekent dat het graf voor altijd van jou blijft. Op een gemeentelijke begraafplaats is dit anders. Daar koop of huur je een graf voor een bepaalde tijd. Na die tijd hebben nabestaanden de keuze de grafrechten te verlengen. Doen zij dit niet, dan wordt het graf geruimd.
Op een graf op een gemeentelijke begraafplaats mag je een grafmonument plaatsen dat je zelf kiest. Iedere begraafplaats heeft hierover een bepaalde regelgeving, maar er is veel mogelijk. Op een natuurbegraafplaats zijn de regels strikter om de natuur zo min mogelijk te verstoren. Vaak is een houten boomschijf die opgaat in de natuur toegestaan en op sommige natuurbegraafplaatsen mag je een gedenkboom laten planten.
Omdat de natuur leidend is op een natuurbegraafplaats, is deze ingericht als natuurgebied. Je kunt er wandelen en fietsen, gebruikmakend van de bospaden. De natuurgraven zijn verspreid over het gebied, nauwkeurig bepaald en uitgemeten zodat het de natuur zo min mogelijk belast. Een traditionele begraafplaats kent aangelegde paden en de graven zijn geplaatst in rijen om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de grond.
Vanwege de belangrijke rol van de natuur mogen er op een natuurbegraafplaats alleen natuurlijke materialen begraven worden. Zo dient de kleding van de overledene biologisch afbreekbaar te zijn, mogen er geen sieraden of een bril begraven worden en dient de kist, mand of wade aan specifieke regels te voldoen. Bij traditioneel begraven gelden deze regels niet.
Wat kost natuurbegraven?
Door de hierboven genoemde verschillen tussen natuurbegraven en traditioneel begraven is er ook een verschil in kosten. Over het algemeen zijn de kosten voor natuurbegraven lager dan de kosten voor begraven op een gemeentelijke begraafplaats.
Een natuurgraf is voor altijd. Dit betekent dat je eenmalig betaalt voor een graf. Er zijn geen kosten voor onderhoud van het graf of verlenging van grafrechten. De precieze kosten zijn afhankelijk van bijvoorbeeld het aantal personen waarvoor het graf gekocht wordt, of het gaat om een graf voor een volwassene of een kind en van de wens om wel of niet een urn in het graf te plaatsen.
Naast de kosten voor een graf betaal je de begraafkosten. Dit zijn eenmalige kosten voor het faciliteren van de begrafenis.
Zoals ik eerder schreef, heb je bij traditioneel begraven te maken met grafrechten die na bepaalde tijd verlengd moeten worden om het graf in stand te houden. Daarnaast kiezen nabestaanden er vaak voor een grafmonument te plaatsen.
Waarom wordt natuurbegraven steeds populairder?
Natuurbegraven is een duurzame manier van begraven. De natuur heeft een leidende rol en je laatste rustplaats is voor eeuwig. Met natuurbegraven kies je voor een blijvende verbinding met de natuur wanneer de cirkel van het leven rond is. Je wordt weer één met de natuur. Dit spreekt veel mensen aan. Daarnaast geeft het rust dat je nabestaanden zich geen zorgen hoeven te maken over grafrechten of een passend grafmonument.
Begeleiding en advies rondom natuurbegraven
Ook in Zuid-Holland is natuurbegraven mogelijk. Wil je meer weten over begraven op een natuurbegraafplaats? Graag nodig ik je uit voor een vrijblijvende kennismaking. In een wensgesprek bespreken we alle mogelijkheden en beantwoord ik je vragen. Ik denk graag met je mee.

Heb je hulp nodig bij het vastleggen van wensen rondom je eigen uitvaart of andere vragen? Ik help en adviseer je graag.