top of page
  • Writer's pictureMariëlle Verbaas

Uitvaartwensen besprekenNa het overlijden van een dierbare komt er veel af op de nabestaanden. Zij moeten in korte tijd belangrijke keuzes maken voor een passend afscheid. En dat in een emotionele en kwetsbare periode.

Het kan daarom rust bieden als de belangrijkste wensen rondom de uitvaart vooraf zijn vastgelegd. Uw nabestaanden kunnen zich na uw overlijden dan richten op het afscheid en op  elkaar. Tijdens een voorbespreking kan ik u helpen door vragen te beantwoorden en u van advies te voorzien. In deze blog vertel ik u meer over de mogelijkheden van een voorbespreking.


Vrijblijvende voorbespreking

Een voorbespreking is altijd vrijblijvend. We praten over uw uitvaartwensen, maar we maken ook kennis met elkaar. Als het overlijden daar is, gaan uw naasten een intensieve week met mij tegemoet. Het kan voor nabestaanden fijn zijn als zij mij al eens eerder ontmoet hebben.


Het moment waarop de voorbespreking plaatsvindt is aan u, dit kan op jonge leeftijd of wanneer u ouder bent. In goede gezondheid of in de laatste levensfase.


Tijdens een voorbespreking kom ik naar u toe en gaan we met elkaar rond de tafel zitten om uw wensen te noteren en antwoord te geven op eventuele vragen. Zo geeft u uw dierbaren een leidraad als u komt te overlijden.


Wat legt u vast in een wensenboekje?

Een wensenboekje, ook wel wilsbeschikking genoemd, helpt u bij het maken van keuzes die bij een uitvaart komen kijken. U kiest zelf wat u vastlegt en welke onderdelen u aan uw nabestaanden overlaat. Op deze manier bepaalt u de balans tussen uw eigen invulling en die van uw dierbaren.


Waar kunt u aan denken? Aan de keuze tussen begraven of cremeren, bijvoorbeeld. En als u kiest voor begraven: waar wilt u begraven worden? Op een gemeentelijke begraafplaats of op een natuurbegraafplaats? Wilt u gebruikmaken van een kist of liever van een mand of wade? Heeft u ideeën voor een tekst op de rouwkaart? Een voorkeur voor een bepaald gedicht of specifieke muziek tijdens de afscheidsceremonie? Maar ook kunt u nadenken over uw opbaring. Wilt u dit thuis of in een uitvaartcentrum?

 

Al deze keuzes kunt u bundelen in het laatste wensenboekje.


Heldere kostenbegroting

Een bijkomend voordeel van het vooraf vastleggen van uw uitvaartwensen is dat u inzicht krijgt in de kosten van een uitvaart. Aan de hand van het gesprek verzorg ik een overzichtelijke kostenbegroting. Binnen ieder budget is het mogelijk om een uitvaart te organiseren. Bent u verzekerd, maar wilt u de uitvaart door mij laten begeleiden? Ook voorafgaand kunnen wij de verzekeringspolis en de bijbehorende mogelijkheden bekijken
.

Gratis wensenboekje aanvragen

Speciaal voor het vastleggen van uw wensen heb ik een laatste wensenboekje ontwikkeld. Dit document kunt u bij mij aanvragen en zelf invullen of samen met mij doorlopen.


Bewaar uw het document op een voor de hand liggende plaats en maak bij uw nabestaanden kenbaar dat uw wensen zijn vastgelegd en waar zij dit kunnen vinden.


Nadenken over uw eigen uitvaart kan rust geven. Daarnaast bent u ervan verzekerd dat uw afscheid voldoet aan uw eigen wensen. Ik help en adviseer u graag. 


Hulp nodig bij het vastleggen van wensen rondom uw uitvaart? Vraag een boekje aan of maak vrijblijvend kennis met mij.
bottom of page