top of page
  • Writer's pictureMariëlle Verbaas

Begraven of cremeren: heeft u al een keuze gemaakt?

Begraven of cremeren: de één heeft over dit onderwerp een uitgesproken mening, de ander twijfelt nog tussen verschillende gedachten en sommige mensen vermijden dit gespreksonderwerp liever. Want waar doet u goed aan?

Velen vinden het fijn om alvast na te denken over uw uitvaartwensen. Het geeft rust, maar het is ook prettig voor de mensen die uw uitvaart na overlijden moeten regelen. Bij een overlijden komt er veel op uw nabestaanden af. Het is dan een geruststellende gedachte dat de keuze tussen begraven of cremeren door de overledene vooraf is besproken. Juist omdat het zo’n persoonlijke keuze is.

Door uw voorkeur vast te leggen in bijvoorbeeld een brief of een wensenboekje voor uw directe naasten, weten zij wat er moet gebeuren als u overlijdt. Verandert er wat in uw wensen? dan kunt u dat uiteraard in de tussentijd aanpassen.


In mijn blogs deel ik informatie vanuit mijn eigen ervaringen en kennis. Deze keer vertel ik graag meer over de keuze tussen begraven of cremeren.


Cremeren of begraven? Geef het aan in uw laatste wensenboekje

Begraven of cremeren?


Eén van de eerste vragen die u kunt verwachten tijdens de het regelgesprek van een uitvaart is of de overledene begraven of gecremeerd wordt. Dit is een persoonlijke keuze. Hieronder bespreek ik de twee opties:


Begraven


Begraven is de oudste - en een van de meest traditionele - manieren om een uitvaart te regelen. In sommige religies, zoals het Christen- en Jodendom, wordt begraven gezien als de juiste manier om het lichaam te eren en te respecteren. Vroeger waren veel mensen aangesloten bij de kerk in Nederland. Daardoor was begraven de meest voor de hand liggende optie.


Religieuze redenen, bijzetten in een familiegraf of een plek op een begraafplaats om de overledene te eren zijn redenen om te kiezen voor begraven in plaats van cremeren.


Cremeren


In 1914 vond de eerste crematie in Nederland plaats. Bij cremeren wordt het lichaam van de overledene en de kist verbrand tot as in een crematorium. Deze as kan op verschillende manieren bewaard worden. In een urn (op een begraafplaats), verwerkt in een sieraad of uitgestrooid in de natuur.


Steeds meer mensen kiezen voor cremeren. De kosten hiervoor zijn doorgaans lager (afhankelijk van de aanvullende wensen) en de as kan na de crematie dichtbij de nabestaanden blijven.


De keuze tussen begraven en cremeren is persoonlijk en hangt af van uw eigen wensen, overtuigingen en religie. Het is belangrijk om te beseffen dat er geen juiste of verkeerde manier is om afscheid te nemen van het leven.


De kosten van begraven en cremeren


Doorgaans is cremeren goedkoper dan begraven. Daardoor heeft cremeren in de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen. Op dit moment kiest ongeveer 40% van de mensen voor een begrafenis en 60% voor een crematie. Dit komt onder andere door de hogere kosten die een begrafenis met zich meebrengt.

  • De begraafplaats brengt meerdere malen kosten met zich mee in verband met onderhoud en grafrechten

  • Er moet een grafsteen geplaatst worden

  • Als een graf geruimd moet worden (na 20 of 30 jaar), kan dit tegen betaling verlengd worden


Daarnaast moet u bij een uitvaart ook rekening houden met aanvullende kosten. Denk aan rouwvervoer, kaarten, muziek, de dienst en koffie, thee of borrel achteraf. In een persoonlijk gesprek geef ik u graag een goed inzicht in de kosten die u op basis van uw wensen kunt verwachten.


Alternatieven op begraven en cremeren


Bent u op zoek naar alternatieve (en duurzamere) manieren op de traditionele begrafenis of crematie? Misschien spreken de onderstaande mogelijkheden u aan:


De natuurbegraafplaats


In sommige gevallen wordt niet voor begraven gekozen vanwege de kosten en omdat het niet duurzaam is. De natuurbegraafplaats is dan een mooi alternatief. Dit is een begraafplaats op een openbaar natuurgebied waarbij er veel aandacht wordt besteed aan natuurbehoud. In plaats van een grafsteen wordt er gebruik gemaakt van zwerfkeien of houten boomschijven om de plek te markeren.


Bij een natuurbegraafplaats heeft u vaak zelf de vrijheid om een graf uit te kiezen en worden de graven niet geruimd. U betaalt geen onderhoudskosten aan het graf, waardoor de kosten van de natuurbegraafplaats doorgaans lager zijn. In een wensgesprek kan ik u informeren over de mogelijkheden en locaties in de buurt.


Resomeren


Resomeren biedt een alternatief op de traditionele crematie. Hierbij komt namelijk CO2 vrij door de verbranding, wat schadelijk is voor het milieu.


Bij resomatie wordt het lichaam als het ware opgelost. Er wordt een mengsel van verwarmd water en een alkalische oplossing gebruikt om het lichaam af te breken tot de basiscomponenten. Na het proces blijft er wit poeder over om te bewaren of in een sieraad te verwerken. Momenteel (maart 2023) is resomeren nog niet toegestaan in Nederland.


Overige mogelijkheid naast begraven en cremeren


Het is in Nederland ook mogelijk om een lichaam beschikbaar te stellen aan de wetenschap. Wanneer u een lichaam doneert aan de wetenschap, wordt het na overlijden naar een academisch ziekenhuis gebracht. Met als doel om toekomstige artsen op te leiden of voor onderzoek naar bepaalde ziektebeelden en geneesmiddelen.


Een uitvaart die helemaal aansluit op uw wensen


Een uitvaart hoeft niet plaats te vinden in een aula van het crematorium, bij de begraafplaats of volgens het draaiboek van uw uitvaartverzekeraar. Een uitvaart is een laatste groet aan de overledene. Steeds vaker kiezen mensen ervoor om de uitvaart aan te passen op de eigen wensen.


Als de overledene een echte levensgenieter was en graag naar hoog aangeschreven restaurants ging, is een uitvaart organiseren in het favoriete restaurant bijvoorbeeld een mooi alternatief. Of een uitvaart op de middenstip van de favoriete voetbalclub voor de doorgewinterde voetbalfanaat. De mogelijkheden zijn eindeloos en ik denk graag hierin met u mee.


Van de keuze tussen begraven en cremeren, advies over alternatieve uitvaartmogelijkheden, het regelen van speciaal rouwvervoer tot een multiculturele uitvaart: ik kan u daarmee begeleiden.

Graag nodig ik u uit voor een vrijblijvende kennismaking. Omdat u in het eerste gesprek al een indicatie van de kosten krijgt, is er voldoende tijd om de uitvaart zo in te richten dat deze ook binnen uw budget past. Worden de kosten te hoog? Dan kijken we samen waar we op kunnen bezuinigen.




Meer weten?



bottom of page