top of page
  • Writer's pictureMariëlle Verbaas

Begrafenis of crematie: Welke kleding trek je aan?

Wanneer je een uitnodiging ontvangt voor een begrafenis of crematie, zul je je misschien al snel afvragen welke kleding je het beste kunt dragen.

Ook al is er doorgaans geen standaard dresscode voor een uitvaart, zijn er zeker wel aspecten waar je rekening mee kunt houden. Als je twijfelt of er kledingvoorschriften zijn, kun je ook altijd contact opnemen met de familie of met Mariëlle Verbaas Uitvaartverzorging.


Houd bij het maken van de keuze in eerste instantie altijd rekening met de onderstaande 3 aspecten.

1. Is het een religieuze uitvaart?


Was de overleden persoon gelovig en vindt de uitvaart plaats in een religieus gebouw? Lees je dan goed in over de gebruiken van het geloof. Een Protestantse uitvaart vraagt om andere kleding dan bijvoorbeeld een Hindoestaanse begrafenis. Door je goed voor te bereiden, kun je je kleding aanpassen op de etiquette van het geloof.

2. Weersomstandigheden


Ook het type weer kan een rol spelen bij de kledingkeuze. Bij een begrafenis worden genodigden doorgaans ook gevraagd om naar het graf te lopen. Vindt de uitvaart plaats in de winter? Denk dan aan een warme jas met eventueel een capuchon of paraplu. In de zomer kan een donkere jurk voor dames of een dunne blouse voor heren fijn zijn om te dragen.

3. Persoonlijke voorkeuren van de overledene


Het komt steeds vaker voor dat iemand al voor het overlijden wensen doorgeeft omtrent de kleding. Denk bijvoorbeeld aan een lievelingskleur van de overledene of een kleur die terugkomt in de hele uitvaart.

Als er specifieke voorkeuren zijn, wordt dit doorgaans vermeld op de rouwkaart.

Inspiratie kleding uitvaart


Zijn er geen religieuze of persoonlijke voorkeuren? Trek dan bij twijfel sobere of zakelijke kleding aan.

Zwart, grijs en donkerblauw zijn de meest gekozen kleuren.


Gepaste uitvaartkleding voor een man


Zakelijke kleding is vrijwel altijd geschikt voor een uitvaart. Denk aan een donkerblauw, zwart of grijs (driedelig) pak of een broek en blouse in die kleuren. Als het om een informele uitvaart gaat, kun je er ook voor kiezen om een (col) trui en een donkere spijkerbroek te dragen.

Gepaste uitvaartkleding voor een vrouw


Ook voor vrouwen geldt dat zakelijke kleding vrijwel altijd geschikt is voor een uitvaart. Een nette blouse met bijvoorbeeld een pantalon ziet er altijd verzorgd uit, maar ook een (middel) lange jurk ziet er netjes uit en is altijd geschikt om te dragen.

Daarnaast is het aan te raden om een kleine tas mee te nemen. Hier kun je tissues in bewaren en een eventuele liturgie als je naar de begraafplaats loopt.

Of je nu rekening moet houden met bepaalde wensen of voorkeuren, het is altijd aan te raden om te laten zien dat de kleding voor een begrafenis of crematie met zorg en respect uitgezocht is.

bottom of page