top of page
Writer's pictureMariëlle Verbaas

Uitvaartmuziek tijdens een afscheid: wat kies je en waarom?



Er gaat vrijwel geen afscheid voorbij zonder dat je het hoort: muziek. In alle varianten wordt het ingezet: gezongen door een koor, solo, livemuziek met instrumenten of afgespeeld met een muziekinstallatie. Ook vele genres passeren de revue: religieus, pop, klassiek.

Wat is de betekenis van muziek bij een afscheid? Waarom is het zo belangrijk voor veel mensen? En hoe kun je met muziek een afscheid kracht bij zetten? In deze blog sta ik stil bij deze vragen.


Uitvaartmuziek: waar komt het vandaan?

Het spelen van muziek tijdens uitvaarten gebeurt al honderden jaren. Toen in 1497 een, in die tijd bekende, componist overleed, werd speciaal voor hem een muziekstuk gecomponeerd. Na het overlijden van Elizabeth I in 1603 in het Verenigd Koninkrijk speelden er twaalf trompetten.


Waarom muziek tijdens een afscheid?

Muziek is voor veel mensen belangrijk. Ik hoor het vaak van nabestaanden. "Bij de eerste klanken werd ik al emotioneel." Of: "Ik moet altijd direct aan hem denken als ik dit nummer hoor." Muziek kan je terugbrengen naar een moment. Het kan je ook plotseling overvallen en emoties oproepen. Het maakt het heel puur.


Tijdens een afscheid besteden mensen daarom vaak veel aandacht aan de muziekkeuze. Het moet kloppen. Het moet passen bij de overledene, bij de inhoud van het afscheid. Het is een ultiem eerbetoon.


Daarom vind ik het ook zo mooi en belangrijk om de reden van de keuze voor bepaalde muziek of een specifiek nummer te horen. Het liefste benoem ik dit tijdens het afscheid. Het maakt het nog persoonlijker. Zo is het nummer ‘You to me are everything’ echt ons nummer, ons liedje vanaf onze verkeringstijd. Het is echt ons nummer. Onze kinderen weten dit wel, maar niet iedereen. Als het tijdens zijn of mijn afscheid gespeeld zou worden, wordt de betekenis ervan groter wanneer uitgelegd wordt waarom het te horen is.


Dit geldt ook voor de plaats die muziek heeft in een afscheid. Sluit een nummer naadloos aan op een speech die net gegeven is? Dan benoem ik dat in een aantal woorden. Zo krijgt de muziek meer kracht en zorgt het voor verbinding.


Ik kan je, op basis van dat wat je me vertelt over de muziekkeuze, adviseren over het moment tijdens de uitvaart. Vaak is wat rustigere muziek prettiger bij binnenkomst of aan het einde van het afscheid. En zoals ik hierboven al schreef: muziek kan een bepaald onderdeel van het afscheid nog sterker maken of juist ruimte bieden voor verwerking van woorden.


Speelt de tekst van een bepaald nummer een belangrijke rol? Dan kun je ervoor kiezen de songtekst in beeld te brengen op het (beeld)scherm dat vaak aanwezig is op de locatie van de uitvaartplechtigheid, al dan niet vertaald naar de taal die het meest gangbaar is bij de genodigden.


Welke uitvaartmuziek kies je?

Welke muziek je ook kiest voor je eigen afscheid of voor het afscheid van je overleden dierbare: alles is tegenwoordig mogelijk. Er is geen goed of fout. Of je nu kiest voor uptempo popmuziek of voor rustig klassiek: jij kiest wat jij passend vindt.


Natuurlijk kun je inspiratie opdoen, bijvoorbeeld door te zoeken op internet. Er bestaan lijsten met veel gedraaide uitvaartmuziek, zoals de uitvaartmuziek top 100. Muziek van Andrea Bocelli, André Rieu, Claudia de Breij en Miss Montréal zijn populair. Ook zijn er websites die adviseren over specifieke muziek voor na het overlijden van een opa, oma, moeder, vader of kind. Maar weet noemen dat je mag kiezen wat jij wilt.


Denk eens na over het muziekgenre dat jij of de overledene graag luisterde. Had hij of zij een lievelingsnummer? Is er een muziekstuk dat je raakt of troost geeft?



uitvaartmuziek keuze


Meer doen met muziek en teksten

Naast dat je muziek laat horen tijdens een afscheid, kun je ervoor kiezen een zin uit een van de songteksten te verwerken op bijvoorbeeld de rouwkaart. Muziek en teksten krijgen dan een nog prominentere rol. Ook op het gedenkteken kun je bijvoorbeeld een deel van een songtekst of een vrije vertaling van de tekst laten plaatsen.


Vooraf nadenken over uitvaartmuziek

Na het overlijden van een dierbare komt er veel op de nabestaanden af. Zij moeten in korte tijd belangrijke keuzes maken voor een passend afscheid. Het kan daarom rust bieden als de belangrijkste wensen rondom de uitvaart vooraf zijn vastgelegd.


Een van die wensen is de keuze voor uitvaartmuziek. Je kunt bij leven al speciale nummers verzamelen die jij mooi vindt, in een Spotify-lijstje bijvoorbeeld. Deel deze met je partner of je kinderen en breng makkelijk wijzigingen aan wanneer je dat wilt. Ook in het laatste wensenboekje, dat je kosteloos en vrijblijvend bij me aan kunt vragen, is ruimte opgenomen voor wensen rondom uitvaartmuziek.


Ik hoop dat ik je met deze blog inspiratie heb gegeven voor de keuze van uitvaartmuziek tijdens een afscheid. Heb je hulp nodig bij het vastleggen van wensen rondom je eigen uitvaart? Ik help en adviseer je graag.






Hulp nodig bij het vastleggen van wensen rondom je eigen uitvaart? Vraag een boekje aan of maak vrijblijvend kennis met mij.




bottom of page