top of page
  • Writer's pictureMariëlle Verbaas

Laatste levensfase

De laatste levensfase - ook wel palliatieve fase genoemd - is een emotionele periode. Het afscheid nadert en als naaste bent u (mede-) verantwoordelijk voor de benodigde zorg. In deze fase staat de kwaliteit van leven voorop: u wilt het lijden bij de stervende zoveel mogelijk verlichten waar mogelijk. Daarnaast is dit een belangrijke periode om uitgebreid afscheid te nemen en niets onbesproken te laten. Ik vertel u in deze blog wat de mogelijkheden zijn tijdens deze fase en wat mijn rol daar eventueel in kan zijn.


Palliatieve zorg in de laatste fase

Palliatieve zorg is erop gericht om geestelijke en lichamelijke klachten zoveel mogelijk te verlichten. Wanneer een ziekenhuisopname niet nodig is - en de verzorging van uw dierbare niet door verplegend personeel wordt overgenomen - kan de laatste levensfase en de palliatieve zorg thuis of in een hospice plaatsvinden.Palliatieve zorg aan huis

Terugkeren naar huis om hier de laatste levensfase door te brengen heeft doorgaans de voorkeur. Tegelijkertijd vereist het veel organisatie. Toedienen van medicatie, continue zorg gedurende 24 uur bieden en essentiële hulpmiddelen zoals een verstelbaar bed en rolstoel regelen behoren ineens tot uw takenpakket. Daarnaast krijgt u misschien veel naaste familieleden over de vloer die afscheid willen nemen van hun dierbare. Dit kan een behoorlijke belasting zijn. Een alternatief hierop is de laatste levensfase doorbrengen in een hospice.hospice


De laatste levensfase in een hospice

In deze emotionele periode kan het fijn zijn om professionele hulp te krijgen. In een hospice wordt een groot deel van de zorg uit handen genomen. Hospice medewerkers en vrijwilligers staan klaar om de patiënt te ondersteunen en familie en vrienden te ontlasten. Hierdoor komt meer kostbare tijd vrij om samen momenten te delen, herinneringen op te halen en uitgebreid afscheid te nemen.


De uitvaart regelen tijdens de laatste levensfase

Als uitvaartondernemer ben ik regelmatig betrokken bij de laatste levensfase. We maken een afspraak aan huis of ik bezoek een hospice. Er vinden vaak emotionele, maar mooie gesprekken plaats. Deze gesprekken dienen als mogelijkheid om de uitvaart te plannen en een connectie te maken tussen mij en de stervende en zijn of haar naasten. Soms draaien deze conversaties niet om formele plannen, maar puur om de kennismaking met elkaar. Hierbij is er ruimte en begrip voor alles: herinneringen delen, zorgen uiten of gewoon een praatje maken.


Dergelijke gesprekken bieden vaak verrassende inzichten voor naasten. Er komen dan details naar boven die zelfs de kinderen van de stervende persoon nog niet wisten. Deze bijzondere momenten versterken de familieband en creëren waardevolle herinneringen die vaak troost bieden tijdens het rouwproces.


De laatste levensfase van een dierbare brengt niet alleen verdriet en afscheid met zich mee. Het is ook een fase waarin veel liefde gedeeld wordt, herinneringen worden gemaakt en waarbij steun bij elkaar wordt gevonden. Het is een tijd waarin zorgzaamheid en menselijkheid centraal staan, waarin we de kans krijgen om met mededogen en begrip afscheid te nemen van degenen die we zo diep koesteren.


Mariëlle Verbaas | UitvaartondernemerWilt u meer weten over de mogelijkheden van een uitvaart of een afspraak maken voor een kennismaking? Neem dan contact met mij op.bottom of page