top of page
  • Writer's pictureMariëlle Verbaas

Wat zijn de mogelijkheden bij een uitvaart?

Op het moment dat een dierbare overlijdt, breekt er een intense periode aan. Zeker als het afscheid onverwacht komt. Ineens moet er veel geregeld worden. Denk aan het informeren van verschillende instanties en het regelen van de financiën en natuurlijk de organisatie van de uitvaart zelf.

Om een afscheid te organiseren dat past bij de overledene en de nabestaanden, is het belangrijk om het af te stemmen op specifieke wensen en kan het helpen om op de hoogte te zijn van de vele mogelijkheden. Zo hoeft een uitvaart niet altijd plaats te vinden in een algemene aula of volgens een standaard draaiboek.

In mijn blogs deel ik vanuit mijn ervaringen en kennis. Deze keer vertel ik jullie graag meer over de vele mogelijkheden bij een uitvaart.



De mogelijkheden van een uitvaart


De ene persoon heeft de uitvaart tot in detail uitgewerkt en een ander heeft nog niets op papier gezet. Tijdens een wensgesprek of bij geval van plotseling overlijden vertel ik u graag meer over de verschillende opties.


Begraven of cremeren?

Eén van de eerste vragen die u kunt verwachten tijdens de organisatie van een uitvaart is of de overledene begraven of gecremeerd wordt. Dit is een persoonlijke keuze.

Ook kan een lichaam ter beschikking gesteld worden aan de wetenschap. Dit heeft de overledene in zijn leven zelf aangegeven en vastgelegd. In een academisch ziekenhuis wordt het lichaam dan gebruikt voor onderzoek en om te oefenen voor medische ingrepen door artsen in opleiding.

Sinds de laatste decennia wint cremeren aan populariteit, maar ook natuurbegraven is in opkomst. De wensen van de overledene, de kosten, milieuvriendelijkheid en de gedenkplek zijn belangrijke factoren die invloed kunnen hebben op de uiteindelijke keuze.

Speelt duurzaamheid een belangrijke rol bij de uitvaart? Dan zijn de natuurbegraafplaats en in de toekomst resomeren interessante opties.

De natuurbegraafplaats

Een (milieuvriendelijker) alternatief op de standaard begraafplaats, is een natuurbegraafplaats. Dit is een plek in een openbaar natuurgebied waar de overledene wordt begraven en waarbij natuurbehoud een belangrijke rol speelt. In plaats van een grafsteen, wordt er gebruik gemaakt van zwerfkeien of een houten boomschijf om de plek te markeren. De plek mag u doorgaans zelf uitkiezen en de graven worden niet geruimd.

Resomeren

*Resomeren, ook wel watercrematie of bio-crematie genoemd, is een alternatief op de traditionele crematie. Bij een gewone crematie komt door de verbranding veel CO2 vrij, wat schadelijk voor het milieu is. Bij resomatie wordt een mengsel van verwarmd water en een alkalische oplossing (zoals kaliumhydroxide) gecombineerd. Na afloop blijft een steriele vloeistof en de botten van de overledene over. De vloeistof wordt afgevoerd en de botten worden vermalen tot een witte poeder. Net als bij een traditionele crematie, kunnen deze overblijfselen worden bewaard in een urn of u kunt ze op andere manieren bewaren. Bijvoorbeeld verwerkt in een mooi herdenkingssieraad.


*Op dit moment is resomeren nog niet toegestaan in Nederland. Er ligt op het moment van schrijven een voorstel bij de Tweede Kamer om de wet te wijzigen, zodat dit in de toekomst mogelijk wordt. Resomatie is de goedkoopste (en meest milieuvriendelijke) optie.

Rouwvervoer

Standaard wordt er, achter de rouwauto, in een rouwstoet naar de uitvaart gereden. Maar het kan ook anders: Misschien fietste opa jaarlijks de Alpe d'Huzes voor een goed doel? Hoe mooi is het dan om opa in een bakfiets naar de laatste rustplaats te brengen - met iedereen op de fiets - achter de rouwauto aan?

Of is jullie moeder een echte dame? Hoe mooi is het dan om haar ook als een echte ‘prinses’ naar haar laatste rustplaats te vervoeren in een ‘Princess rouwauto’?

Ik vertel u graag in een persoonlijk gesprek meer over rouwvervoer en neem het regelwerk ervan uit handen.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van uw uitvaart?

Neem dan gerust en vrijblijvend contact met mij op. Ik vertel u graag meer.





Een multiculturele uitvaart


In Rotterdam zijn ongeveer 170 nationaliteiten te vinden. Iedere nationaliteit heeft weer een andere cultuur. Culturen met ieder hun eigen tradities, ook als het gaat om de mogelijkheden rondom de uitvaart. Zo wordt een Katholieke uitvaart begeleid door een Pastoor en een Hindoestaanse uitvaart samen met een Pandit. De Pandit kiest samen met de familie de juiste dag van de uitvaart uit. Door constante bijscholing en interesse in de verschillende culturen, ben ik op de hoogte van de verschillende gebruiken binnen andere religies en gebruiken.

Er wordt veel waarde gehecht aan rituelen, zoals de rituele bewassing van de overledene, het geloof in reïncarnatie en de gebeden bij de crematieoven. Tijdens het organiseren van een uitvaart, houd ik rekening met alle rituelen.

Zo heb ik bijvoorbeeld Joodse kisten op voorraad, mocht ik verschillende Surinaamse uitvaarten begeleiden samen met de Wi Kan Doe dragers (die de overledene dansend naar het graf dragen) en doordat mijn schoonouders uit het voormalig Nederlands-Indië komen, ben ik ook goed op de hoogte van de gebruiken tijdens een Indische of Molukse uitvaart. Ik denk graag met u mee over de invulling van een culturele uitvaart.


Een afscheid op maat


Dat een uitvaart niet altijd in een aula van het crematorium of bij de begraafplaats hoeft plaats te vinden, is vaak niet bekend. Ik merk dat er steeds vaker voor gekozen wordt om de uitvaart elders plaats te laten vinden. Een afscheid moet passen bij de overledene en bij degenen die het dichtste bij deze persoon stonden. Afscheid nemen in een ruimte waar tientallen, al dan niet honderden anderen u voorgingen, past misschien helemaal niet bij het type uitvaart dat u voor ogen heeft. En dat is ook helemaal niet nodig: de mogelijkheden voor een uitvaart zijn eindeloos.

Was de overledene een echte bourgondiër en ging deze graag naar hoog aangeschreven restaurants? Dan kunnen we een uitvaart in het favoriete restaurant organiseren. Of waarom niet een afscheid op de middenstip van de voetbalclub waar de overledene al meer dan 40 jaar lid van was?

Maar het gaat verder dan de locatie.

Wat denkt u van de muziek, foto’s, rouwkaarten, een kleine en intieme uitvaart of een persoonlijke toespraak? Dit behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Zo wordt er ook steeds vaker een persoonlijke brief van de overledene voorgelezen door een familielid of de uitvaartondernemer.

Ook de digitalisering maakt dat we uitvaarten steeds persoonlijker kunnen maken.

Soms heeft de overledene de toespraak al opgenomen vooraf, dit spelen we dan af tijdens de dienst. Misschien willen de kleinkinderen wel spreken, maar durven ze niet? We maken dan vooraf een filmpje wat we gebruiken tijdens de uitvaart.


De kosten van een uitvaart


Vanzelfsprekend zijn de kosten van een uitvaart belangrijk. Iedere uitvaart is uniek en zo behandel ik deze ook. Ik vind het belangrijk dat de overledene en de nabestaanden een uitvaart krijgen die bij ze past. Regelmatig krijg ik de vraag wat de kosten van een uitvaart zijn en of het zo goedkoop mogelijk kan. Ik werk niet met standaardpakketten: het is zonde om te betalen voor diensten die u niet wilt afnemen.

Graag nodig ik u uit voor een vrijblijvende kennismaking. Omdat u in het eerste gesprek al een indicatie van de kosten krijgt, is er voldoende tijd om de uitvaart zo in te richten dat deze ook binnen uw budget past. Worden de kosten te hoog? Dan kijken we samen waar we op kunnen bezuinigen.

Het is goed om te weten dat, zolang we ons aan de wettelijke regels houden, alles kan én mag! Laten we juist eens buiten de lijntjes kleuren en kijken. Op deze manier herkent u uw dierbare in het afscheid.

Hopelijk heb ik u met dit blog kunnen inspireren op het gebied van de verschillende mogelijkheden bij het regelen van een uitvaart.




Meer weten?



bottom of page