top of page
  • Writer's pictureMariëlle Verbaas

Wat zijn de mogelijkheden voor een duurzame uitvaart?Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en iedereen is er meer mee bezig. Ook binnen de uitvaartbranche is er ruimte voor verduurzaming. Een ontwikkeling waar ik jullie graag meer over vertel. Binnen mijn bedrijf maak ik bewuste keuzes op het gebied van duurzaamheid. Ik print zo min mogelijk papier en werk waar mogelijk digitaal. Daarnaast informeer ik ook mijn cliënten over duurzame mogelijkheden bij een uitvaart. In deze blog deel ik een aantal duurzame alternatieven voor het laatste afscheid.

De natuurbegraafplaats

Misschien heeft u er weleens over nagedacht: kiest u voor begraven of cremeren? Dit is een persoonlijke keuze waar geen goed of fout in is. Wanneer duurzaamheid een belangrijke rol speelt in uw overwegingen, is het goed om te weten dat er een duurzaam alternatief is voor begraven. Dat is de natuurbegraafplaats. Hier wordt geen gebruik gemaakt van grafstenen, de natuurlijke omgeving blijft zoveel mogelijk intact en op deze plekken wordt alleen gewerkt met biologisch afbreekbare materialen. De graven worden niet geruimd en de grafmarkeringen worden aangemerkt met bijvoorbeeld zwerfkeien. Op de natuurbegraafplaats blijft de natuur behouden. In Nederland zijn er een aantal. Ik informeer u graag over de mogelijkheden bij u in de buurt.

Duurzame alternatieven tijdens de uitvaart

Naast de laatste rustplaats, zijn er nog een aantal andere duurzamere mogelijkheden:

Duurzame uitvaartkisten

Uitvaartkisten van fineer of folie zijn niet biologisch afbreekbaar, wat de impact op het milieu vergroot. Kisten van binnenlands hout, wilgentenen of karton zijn vaak 100% afbreekbaar. Ik werk samen met één van de grootste producenten op het gebied van milieuvriendelijke kisten. Zij besteden niet alleen aandacht aan de materialen van de kist, maar ook aan details voor de afwerking ervan (het gebruik van duurzamere lak en lijm) en produceren de kisten zo milieuvriendelijk mogelijk. Op een natuurbegraafplaats is het gebruik van een duurzame uitvaartkist verplicht.

Lijkwades

Een alternatief op de uitvaartkist is de lijkwade. Dit is een stuk textiel - gemaakt van duurzame materialen zoals hennep, linnen of wol, waarin de overledene wordt gehuld. Het gebruik van lijkwaden is in sommige culturen veel gebruikelijker dan in Nederland. Maar ook hier neemt de populariteit ervan langzaam toe. Een aantal natuurbegraafplaatsen in Nederland moedigt het gebruik ervan aan.


Duurzaam rouwvervoer

Vervoer op de dag van de uitvaart

Bij de organisatie van een duurzame uitvaart speelt rouwvervoer een grote rol. Steeds meer rouwauto’s worden elektrisch geproduceerd - waaronder de Tesla rouwauto op de foto. Tijdens een uitvaartstoet bent u overigens niet verbonden aan de auto als rouwvervoer. Duurzamere alternatieven, waaronder de fiets of loopkoets, behoren ook tot de opties.

Rouwdrukwerk

Minder papier betekent minder belasting op het milieu. U kunt het verschil maken door rouwdrukwerk via gerecycled papier te verspreiden. Dit papier wordt gemaakt van gebruikt papier, waardoor er geen extra bomen gekapt hoeven te worden. Of stap helemaal af van de traditionele rouwkaart en verstuur de kaarten digitaal.

Rouwboeketten

Het samenstellen van een mooi rouwboeket gaat gepaard met veel water- en energieverbruik. Daarnaast worden vaak chemicaliën gebruikt om de bloemen langer vers te houden. U kunt kiezen voor duurzamere alternatieven. Bijvoorbeeld door uitsluitend gebruik te maken van seizoensbloemen, kiezen voor bloemen met een duurzaamheidskeurmerk of hybride bloemstukken, ook wel klip-en-klaar genoemd. Het bloemstuk bestaat dan uit 2 delen. Een kleiner bloemstuk, dit is gemaakt van echte bloemen en wordt geplaatst in een groot bijpassend bloemstuk van zijden bloemen. Het kleinere/natuurlijke bloemstuk blijft na het afscheid bij uw dierbare. Het zijden gedeelte gaat retour naar de uitvaartbloemist voor hergebruik. Van de keuze tussen begraven en cremeren tot advies over duurzame uitvaartmogelijkheden: ik begeleid u graag in dit proces. Tijdens de laatste levensfase of bij (plotseling) overlijden komt er in één keer veel op u af. Er moeten veel praktische zaken worden geregeld.


Graag nodig ik u uit voor een vrijblijvend wensgesprek. Daarin vertel ik u graag meer over de mogelijkheden en bijbehorende kosten van een (duurzame) uitvaart.
bottom of page