top of page
  • Writer's pictureMariëlle Verbaas

Rouwbloemen bestellen? 7 tips waar u op moet letten

Bloemen zijn tegenwoordig bijna onlosmakelijk verbonden met een uitvaart, maar waar moet u op letten als u rouwbloemen moet regelen?

Doorgaans adviseert de uitvaartverzorger over de mogelijkheden en wordt het bestellen voor u verzorgd. Uiteraard kunt u dit ook zelf doen of wellicht bent u uitgenodigd voor een uitvaart, maar is het lastig om de juiste keuze te maken. In deze blog geven wij tips waar u op moet letten bij het kiezen van rouwbloemen.


1. Wensen van de overledene of de familie


Als er specifieke wensen zijn voor bloemen tijdens een uitvaart wordt dit aangegeven op de rouwkaart. Denk aan een bepaalde bloem of kleur waar de overledene van hield. Soms zijn bloemen niet gewenst tijdens het afscheid of wordt er gevraagd om een donatie voor een goed doel in plaats van bloemen. Deze informatie vindt u ook terug op de rouwkaart.


2. De betekenis van de kleur van bloemen

Zijn er geen specifieke wensen? Dan is het goed om meer te weten over de betekenis van kleuren van bloemen. Zo staat blauw bijvoorbeeld voor serene rust, paars voor rouw en ingetogenheid, rood wordt geassocieerd met liefde en hartstocht, geel staat voor kracht en groei en oranje voor warmte. Ook zijn er vaak witte bloemen te zien bij een uitvaart, dat staat voor vrede en eerbied.

3. Losse bloemen bij een uitvaart

Soms wordt er gevraagd om een losse bloem mee te nemen naar het afscheid. Doorgaans wordt het type bloem of de kleur dan doorgegeven. Een nieuwe trend bij uitvaarten is de bloemenband. Tijdens of voorafgaand aan de ceremonie worden de bloemen in de band gestoken, dit geeft een mooi geheel. Bent u op zoek naar een rustigere uitstraling? Dan kunt u ook 1 bloem op de kist plaatsen en naast de kist mooie boeketten in dezelfde stijl neerzetten.

4. Een lint of kaart aan de rouwbloemen

Rouwbloemen kunt u voorzien van een kaartje met een persoonlijke boodschap of van een bijpassend lint. Kiest u voor een wit lint? Dan is het advies om te kiezen voor gebroken wit. Bloemen zijn nooit écht wit en het lint steekt dan erg af. Uiteraard kan er ook gekozen worden voor een mooie kleur die past bij de rouwbloemen.

5. Tekst rouwbloemen

Als u de bloemen en het lint of het kaartje uitgekozen heeft, kunt u ervoor kiezen om hier een tekst op te plaatsen. Bekijk op, "Wat is een goede tekst voor op een rouwlint?", een aantal voorbeeldteksten. Had de overledene altijd een vaste uitspraak? Denk er dan eens over om dit als tekst te gebruiken. Dit maakt het rouwboeket nog persoonlijker!

6. Wacht niet te lang met bestellen

Bloemen zijn seizoensgebonden. Let er daarom altijd op of de bloemen die u voor ogen hebt, makkelijk te verkrijgen zijn. Als het niet in het seizoen valt, kan de bloemist dit meestal wel regelen, maar het is daarom belangrijk dat hij of zij op tijd op de hoogte is. Dus zodra u de kaart ontvangt, is het goed om u alvast te oriënteren op de bloemen die u mee wilt nemen of wilt laten bezorgen.

7. Bezorging rouwbloemen

Wilt u de bloemen laten bezorgen? Zorg er dan voor dat u alle gegevens bij de hand heeft als u de bestelling plaatst. Denk aan de locatie van de uitvaart of condoleance en de datum en het tijdstip van de bezorging. Een uitvaartcentrum en de uitvaartlocatie beschikt over een speciale ruimte waar de bloemen bewaard worden. Er zijn dus volop mogelijkheden op het gebied van rouwbloemen. Het belangrijkste is dat u de keuze die u maakt in eerste instantie baseert op de wensen van de familie en de overledene. Als die niet aangegeven worden, is het altijd goed om naar uw gevoel te luisteren of te overleggen met een bloemist.bottom of page