top of page
  • Writer's pictureMariëlle Verbaas

6 ideeën voor asbestemming

Zodra de wettelijke termijn van 1 maand verstreken is, zal de as vrijgegeven worden door het crematorium. De keuze voor een asbestemming ligt bij de directe nabestaanden. Neem de tijd voor de beslissing en bekijk eerst de mogelijkheden.

In deze blog vind je 6 ideeën om as van een dierbare te bewaren.


1. De as in een urn bewaren


Wil je de as graag bij je houden en bewaren in een urn? De keuze voor een urn wordt steeds ruimer. Van traditioneel tot aan een modern design. Vervolgens kun je zelf kiezen waar je de urn neerzet.

2. Verwerk de as in een sieraad


Een opkomend fenomeen is as verwerken in een sieraad. Deze sieraden zijn voorzien van een speciale opening waar de as in geplaatst wordt. Door te kiezen voor een assieraad, kun je de as altijd bij je dragen. Je maakt het nog persoonlijker door jouw sieraad te voorzien van een vingerafdruk van de overledene.

3. Fotolijst met as compartiment


Wil je het bewaren van de as combineren met het neerzetten van een mooie foto? Kies dan voor een fotolijst met een speciaal as compartiment. Ook hier wordt maar gevraagd om een kleine hoeveelheid. Dit is dus ook te combineren met de andere opties.

4. Asverwerking in schilderij


Ben je op zoek naar iets unieks en iets wat past bij je interieur? Overweeg dan eens om een schilderij te laten maken waarbij de as verwerkt wordt in de verf. Een kunstenaar kan een schilderij maken van een foto, een item wat past bij de overledene of een speciaal kunstwerk in zijn of haar favoriete kleur.

5. De urn begraven


Wil je graag een gedenkplaats creëren, maar liever niet thuis? Dan kun je ervoor kiezen om de urn te begraven en te voorzien van een urnmonument met bijvoorbeeld een mooi gedicht, de naam van de overledene en de datum van overlijden. De meeste begraafplaatsen hebben een speciaal hoekje om urnen te begraven.

6. As uitstrooien


Steeds meer mensen kiezen ervoor om as uit te strooien op een bijzondere locatie. Helaas mag dit niet overal, daar zijn regels voor. Raadpleeg de gemeente van de door jou gekozen locatie of het toegestaan is om as uit te strooien.

Er zijn dus voldoende manieren om as te bewaren of te verwerken.

Het belangrijkste is dat je de keuze baseert op jullie wensen. Laat je niet leiden door wat hoort of wat anderen ervan vinden, maar kies voor een asbestemming die bij jullie past.

Wil je as uitstrooien in de buurt van Hoogvliet of meer weten over asverwerking? Neem contact op met Mariëlle Verbaas voor de mogelijkheden.

bottom of page