top of page
  • Writer's pictureMariëlle Verbaas

As uitstrooien in het buitenland: mijn persoonlijke verhaal

Een persoonlijk afscheid bij overlijden ziet er voor iedereen anders uit. Dat is iets wat ik altijd aangeef tijdens een gesprek. Het afscheid moet passen bij de overledene en bij de nabestaanden, ongeacht levensovertuiging of religie zijn er verschillende mogelijkheden. As uitstrooien in het buitenland is hiervan een voorbeeld. Op basis van mijn eigen ervaringen deel ik hier graag meer over in deze blog.


De as van mijn moeder uitstrooien in Spanje

In november 2021 is onze moeder overleden. Ze was gek op Spanje en kwam ontzettend graag in Cambrils. Voor haar overlijden heeft ze de wens uitgesproken dat het haar mooi leek als wij daar samen haar as uit zouden strooien. Het zou een hele organisatie worden, maar wel een wens die wij maar al te graag voor haarzelf en onze familie wilden laten uitkomen.


Vanaf december 2021 stond de as van mijn moeder in mijn werkkamer. Iedereen die het wilde, had een mooi sieraad uitgezocht waarin haar as is verwerkt. Ikzelf koos voor een bedel waar naast de as ook haar vingerafdruk in terug te zien is. Die armband draag ik altijd tijdens vakanties en als we een dag op stap gaan. Onze moeder was een echte wereldreiziger, dus zo gaat ze nog een beetje mee op pad. Ook heb ik twee knuffelkeitjes gevuld met as op de boekenplank in de woonkamer, vergezeld met haar foto. Het is een mooie herinneringshoek voor haar geworden. Daarna was het tijd voor de volgende stap en om haar wens in vervulling te laten gaan: afscheid nemen en loslaten op haar favoriete plek in Spanje.



Voorbereidingen voor as uitstrooien in het buitenland

As uitstrooien in het buitenland vraagt om enige voorbereiding. Om met de as te vliegen zijn bepaalde papieren benodigd en de asbus waarin de resten werden vervoerd, moet verzegeld zijn. Nadat ik alles voorbereid had, vlogen we samen met 14 familieleden van Rotterdam naar Barcelona. De asbus stond tijdens het vliegen tussen mijn benen op de grond. Een spannende, maar belangrijke reis.



Asverstrooiing spanje


De asverstrooiing in Spanje

Op zaterdagavond was het tijd om de as te verstrooien. Eerst hebben we met elkaar gegeten op het strand, de asbus stond onder de tafel in een tas, zodat het niet zichtbaar was wat erin zat, maar ze er toch nog even bij was. Samen met de hele familie aten we op het strand terwijl de zon langzaam richting de horizon zakte. Na afloop van het eten, tijdens de zonsondergang, zijn we in een rij langs de kustlijn gaan staan en hebben we om de beurt een beetje as uitgestrooid in zee, een prachtig liefdevol moment.


Twee dagen later, op maandag, was het tijd om na een ontbijt op datzelfde strand te vertrekken. Op dat allerlaatste moment stonden we met onze voeten in het water, hand in hand met elkaar. Een lastig moment, omdat we wisten dat we moesten loslaten, maar we lieten los in liefde.

Nu een paar weken later kijk ik dankbaar terug op 4 fantastische dagen met elkaar en er is rust, ze is op haar bestemming, het is goed zo.


Afscheid nemen op een passende manier

Ik gun iedereen een mooi afscheid op maat. Het was wat onze moeder wilde en dit helpt ons als nabestaanden bij de rouwverwerking.


De rouwperiode en het regelen van de uitvaart is een intense periode. Daarom is het belangrijk om al bij leven de uitvaartwensen te bespreken. Dat biedt veel rust. Bespreek dit nu al met uw dierbaren of plan een voorbespreking in om vooraf uw wensen vast te leggen. Deze wensen worden vastgelegd in een wilsbeschikking: een overzicht waarin wordt aangegeven wat uw wensen zijn en hoe de nabestaanden uw uitvaart kunnen regelen. Ik help u graag met het bepalen van uw uitvaartwensen en het vastleggen hiervan.





Wilt u meer over as verstrooiing in het buitenland weten, of bent u benieuwd naar de mogelijkheden?



bottom of page