top of page
Writer's pictureMariëlle Verbaas

Onverwacht overlijden


Het overlijden van een dierbare is altijd een ingrijpende, verdrietige gebeurtenis. Wanneer het volledig onverwacht plaatsvindt, is de impact nog groter. Emoties kunnen overweldigend zijn. Vaak heerst er ongeloof: je kunt niet bevatten dat de persoon waarvan je houdt is overleden.


Middenin dat grote verdriet komen er veel praktische vragen en zaken op je af die geregeld moeten worden, voor onder andere de uitvaart. Weet dan dat je dit niet alleen hoeft te doen.


Ik zie het als mijn rol als uitvaartondernemer om je de persoonlijke aandacht, rust en zorg te geven die je verdient in deze emotionele achtbaan. Dit uit zich concreet in de tijd nemen en ontzorgen. Ik sta naast je, adviseer je en begeleid je. We nemen de ruimte en rust die we nodig hebben.


Na het onverwacht overlijden

Na een overlijden moet een (huis)arts het overlijden officieel vaststellen. Bel deze daarom eerst, indien dit nog niet gebeurd is. Als je eraan toe bent, kun je daarna telefonisch contact met mij opnemen. Dit kan 24 uur per dag en 7 dagen in de week. We spreken af wanneer de laatste verzorging plaatsvindt en wanneer ik langskom om de volgende stappen te bespreken.


Vervolgens kun je alvast een aantal dingen opzoeken en klaarleggen, zoals het identiteitsdocument van de overledene en verzekeringspolissen.


De laatste verzorging

De verzorging van je overleden dierbare is waar we ons als eerste op richten. Dit kan, na het onverwachte overlijden, confronterend zijn. Toch is het belangrijk, onder andere voor je rouwproces, om hier aandacht voor te hebben. Wanneer mogelijk en gewenst kun je bij de verzorging aanwezig zijn of zelfs helpen.


Het afscheid

Ook bij een onverwacht overlijden, nemen we de tijd voor een persoonlijk en passend afscheid. Misschien heeft er in het (recente) verleden een wensgesprek of voorbespreking plaatsgevonden en heeft jouw overleden dierbare zijn of haar uitvaartwensen vastgelegd. Wellicht staat er juist niets op papier, maar heb jij of hebben andere nabestaanden wel eens met de overledene gesproken over de uitvaart. Wanneer dit het geval is, maar ook als het anders is, bespreken we samen wat past. Bij de overledene én bij jullie.


Jullie bepalen. Ik adviseer en geef richtlijnen. In de hectische dagen na een onverwacht overlijden begrijp ik goed dat emoties de overhand hebben. Daarom ben ik er. Ik houd de focus op de grote, organisatorische lijnen én de kleine details.


We nemen de ruimte die we nodig hebben. Rust is essentieel. Als de behoefte er is, hebben we iedere dag even contact met elkaar. Voor praktische zaken, maar zeker ook om even te praten over het verloop van de dag. Is het genoeg geweest voor vandaag? Dan gaan we morgen gewoon weer verder. Hierin is niets verplicht.


Uitvaart na overlijden met kist

Na de uitvaart

Ik hoor het vaak: na het afscheid, wanneer de dagen van voorbereiding en regelen voorbij zijn, komt de ontlading van verdriet en moeheid. Goede, zorgvuldige nazorg vind ik dan ook erg belangrijk.


Daarom hebben we een aantal weken na de uitvaart contact met elkaar om terug te blikken op het afscheid en de nodige praktische zaken te bespreken. Misschien heb je nog verzekeringspolissen gevonden, wil je dankkaarten sturen of heb je vragen over de asbestemming. Hierbij kan ik adviseren en ondersteunen.


Ook op het gebied van rouwverwerking kan ik helpen. Ik breng je desgewenst in contact met mijn uitgebreide netwerk aan deskundigen op het gebied van rouw en verlies in de omgeving Hoogvliet, Portugaal, Spijkenisse, Rhoon en Rotterdam.


Ik hoop dat ik je met deze blog goed heb geïnformeerd over de situatie van een onverwacht overlijden. Heb je vragen? Of heb je hulp nodig bij het vastleggen van je wensen rondom je uitvaart? Ik help en adviseer je graag.





Hulp nodig bij het vastleggen van wensen rondom je eigen uitvaart? Vraag een boekje aan of maak vrijblijvend kennis met mij.




bottom of page