top of page
  • Writer's pictureMariëlle Verbaas

Spreken bij een begrafenis of crematie

Spreken tijdens een uitvaart kan spannend zijn en onzekerheden met zich meebrengen.

Waarschijnlijk kun je veel argumenten bedenken om het niet te doen. Wellicht heb je twijfels over de beheersing van emoties of misschien weet je de juiste woorden niet te vinden. In deze blog geeft Mariëlle Verbaas tips voor het maken van een uitvaartspeech en het spreken op de dag van het afscheid.


Waar voldoet een goede uitvaartspeech aan?


Een toespraak geven op de dag van het afscheid is iets heel persoonlijks. Er bestaat geen goed of fout. Het belangrijkste is dat je vanuit je hart spreekt. Als je de speech gaat schrijven, bedenk dan eerst de onderwerpen. Bijvoorbeeld ‘mooie herinneringen/anekdotes’ of wil je bepaalde levenslessen van jouw dierbare overbrengen aan de genodigden?


Op internet zijn veel voorbeelden te vinden van uitvaartspeeches:


Oefen de toespraak


Heb je de toespraak op papier staan en sta je volledig achter de gekozen woorden? Lees het dan eens voor aan iemand die zowel jou als jouw dierbare goed kent. Door de woorden hardop voor te lezen, kom je soms nog tot andere inzichten. Wellicht heeft de persoon die dichtbij staat ook nog aanvullingen. Daarnaast kan het meer zelfvertrouwen geven en weet je zeker dat je goed voorbereid bent.


Tips voor speechen tijdens een uitvaart


Wellicht wil de persoon waar je bij geoefend hebt, fungeren als back-up. Mocht het niet lukken om emoties onder controle te houden tijdens je toespraak, is het fijn als iemand het over kan nemen. Heb je niemand uit je naaste omgeving die dit zou willen of kunnen doen? Vraag het dan aan de uitvaartleider. Twijfel niet te veel aan jezelf, Je bent sterker dan je denkt en als je het verhaal goed voor ogen hebt, lukt dat op de dag van de uitvaart!

Ben je bang dat je je emoties niet onder controle kunt houden? Deze tips kunnen je helpen:


  • Wees niet bang voor emoties, iedereen begrijpt dat

  • Neem de tijd, probeer rustig adem te halen

  • Kijk over je geliefden heen naar een vast punt in de ruimte

  • Drink een slokje water als praten lastig wordt door emoties

Onthoud daarnaast dat je meer aan kan dan je soms vooraf denkt. Je bent goed voorbereid en doet dit ter nagedachtenis aan jouw dierbare familielid, vriend of collega. Zolang je vanuit je hart spreekt, kan een uitvaartspeech nooit mislukken.

bottom of page